Maatwerk

Emotie, dat is toch wel het eerste waar ik aan moet denken bij het maken van sieraden. Ik zal u uitleggen waarom ik hierbij aan emoties moet denken.

Sinds 2007 maak ik sieraden en run ik mijn eigen atelier. Even snel uitgerekend is dat inmiddels alweer 13 jaar… In onze branche zeggen we onderling vaak dat je als goudsmid je 10.000 werkuren/ervaring moet hebben gehad voordat je een beetje weet van de hoed en de rand. Die uren heb ik inmiddels wel gemaakt en de bijbehorende ervaringen en geleerde lessen ook. Ondernemen en het runnen van een eigen atelier gaat met vallen en opstaan en daar heb ik de eerste emoties al te pakken. Toen ik namelijk begon met het maken van sieraden wist ik totaal nog niet wat nou precies mijn stijl zou worden. Als goudsmid wil je je natuurlijk graag onderscheiden en is het hebben van een zogenoemde ‘handtekening’ ontzettend fijn.

Mijn bolletjes.

Die handtekening kwam bij mij zo ongeveer rond 2009 echt doorzetten. Nadat ik naar een expositie was geweest over Griekse sieraden en daar rondliep en mij verlekkerde aan al die schitterende sieraden, werd mijn oog vooral getrokken naar de sieraden waar kleine gouden bolletjes op zaten. Ik las over de techniek en besefte mij dat die Grieken destijds iets deden wat echt ontzettend bijzonder was. Conclusie: ik wou dat ook kunnen.

Geïnspireerd en met volle moed ben ik destijds zelf aan de slag gegaan met de techniek granuleren. Na het welbekende vallen en weer opstaan zijn Inmiddels deze bolletjes niet meer weg te denken uit mijn sieraden en mag ik wel zeggen dat de granules de handtekening zijn van mijn werk. Ook deze periode ging niet geheel zonder emoties. Wanneer ik nu de foto’s bekijk van de sieraden uit die periode, zie ik mijn nieuwsgierigheid naar de techniek en ook de fases van proberen, experimenteren en het uiteindelijk vinden van mijn manier van granuleren.

Op maat gemaakte sieraden

Hierbij doel ik niet op het letterlijk op maat maken van uw sieraad, maar het op maat maken van een sieraad. Want iedere klant die bij mij komt is anders. De een wil graag een sieraad dat hij of zij dagelijks kan dragen, een ander is juist opzoek naar een sieraad waarbij veel edelstenen en granules gebruikt mogen worden. Iedereen is verschillend en geen enkele opdracht is hetzelfde. De sieraden die ik maak zijn stuk voor stuk enkele items. En ja ik heb een herkenbare stijl maar juist door het gebruik van de granules en de edelstenen wordt ieder sieraad toch weer anders. Dus wanneer u bij mij komt voor het laten maken van een sieraad, laat u niet zomaar een sieraad maken, u laat een sieraad op maat maken, op maat voor u.

Tijdens de oriënterende gesprekken probeer ik samen met u te kijken naar uw wensen. Wilt u zilver, goud, witgoud etc. Ook kunt u kiezen uit de uitgebreide edelsteen collectie of ik kan edelstenen op zicht laten komen voor u. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wilt u een gladde ring of wilt u juist een strakke en moderne stijl. De breedte van de ring, staat deze bij uw hand? Hoe dik moet de ring zijn en welke vorm. 

Het zijn allemaal vragen waar we rustig voor gaan zitten en die we met elkaar bespreken. Laat u inspireren door de bestaande sieraden, of misschien heeft u ooit een sieraad van mij gezien maar is dat al verkocht? Inspiratie komt uit vele hoeken en ik probeer er alles aan te doen om het sieraad volledig voor u op maat te maken.

Uw bestaande sieraden

En dit vind ik een van de meest bijzondere kanten van mijn ambacht. Ik heb in de afgelopen jaren vele verhalen mogen horen van klanten die bij mij kwamen met sieraden van overleden en zeer dierbare personen. Vaak waren dit trouwringen van (groot)ouders, maar ook kistjes met sieraden die doorgegeven waren naar een volgende generatie. Wat ik vaak te horen kreeg, was dat deze sieraden niet goed zaten qua maat of niet bij de stijl paste van de klant. Maar het allerbelangrijkste waren de herinnering die aan deze desbetreffende sieraden bij zich droeg! Deze waren onvervangbaar en koesterde een waardevolle emotie. 

Het is en blijft een bijzonder moment. Het moment waarop mij gevraagd wordt of ik deze dierbare sieraden kan verwerken en hergebruiken in een nieuw op maat gemaakt sieraad. Ik zeg u eerlijk, ik heb het zelf ook niet altijd droog gehouden bij het horen van de verhalen of tijdens het mooiste moment: wanneer het desbetreffende sieraad werd opgehaald.

Emoties, dat is echt een van de eerste dingen waar ik aan moet denken bij het ambacht goudsmeden. 

Wilt u een sieraad laten maken of heeft u een bijzonder moment dat u graag waarvan u de  herinnering graag wil laten vastleggen met een tastbaar sieraad? Of wilt u de sieraden die nu in een la of kast heeft liggen een 2e leven geven en zelf kunnen dragen? Wilt u vieren, herinneren, koesteren, dromen, genieten?

Neemt u dan gerust contact met mij op of maak online een afspraak via de agenda. De eerste afspraak is puur om te oriënteren en vanuit dat gesprek gaan we kijken we hoe we uw wensen kunnen vertalen naar een uniek en op maat gemaakt sieraad.