2,5 jarige opleiding edelsmeden.

Bij Sier & Raad, het leercentrum voor edelsmeden, kunt u sinds 2017 ook terecht voor een 2,5 jarige opleiding goudsmeden. De opleiding bestaat per jaar uit 4 modules. Elke module bestaat uit 8 weken waarin u ruim de tijd heeft om de opdrachten af te maken. Per module komen er telkens belangrijke technieken van het goudsmeden aan bod en zijn de modules zo geschreven dat er een mooie en duidelijke opbouw aan technieken en theorie in zit.

U begint bij de basis van het goudsmeden en leert vervolgens stap voor stap aan de hand van een werkboek hoe u zelfstandig moet goudsmeden. Dit werkboek is door mijzelf opgesteld en bevat naast de praktijkopdrachten ook belangrijke theorie welke u nodig heeft om dit prachtige vak te leren. Goudsmid worden en daadwerkelijk voor uzelf beginnen is meer dan alleen een opleiding volgen. Het vergt een lange adem en een flinke dosis doorzettingsvermogen. In 2,5 jaar tijd leert u niet alleen de belangrijkste technieken en hoe u basis reparaties uit moet voeren, maar wil ik u ook heel graag een stukje zelfstandig ondernemen meegeven.

Gevraagd wordt van de studenten, dat zij ook 1 à 2 dagen zelfstandig thuis kunnen werken. U kunt via mij dan ook een koffer met de benodigde gereedschappen bestellen (deze zit niet bij het lesgeld inbegrepen). In deze set zitten gereedschappen om zelfstandig een groot gedeelte van de opdrachten thuis te kunnen uitvoeren. U zult vanzelf ervaren dat er tijdens de opleiding nog een aantal momenten komen waarop u het e.a aan gereedschap kunt kopen. Het zijn gereedschappen waarmee u ook een investering in de toekomst doet.

De laatste half jaar van uw opleiding staat geheel in het teken van het maken van het eindwerkstuk. Hierin laat u zien wat u in de afgelopen 2 jaar heeft geleerd. Dit eindwerkstuk bepaald dan ook of u succesvol de opleiding kunt afronden en daarna het certificaat in ontvangst kunt nemen. Het eindwerkstuk wordt door mij en 2 andere collega’s (werkend in de branche) beoordeeld. Na het afronden van de 2,5 jarige opleiding bent u een basis-goudsmid. Dit wil zeggen dat u de kennis heeft van de belangrijke basisvaardigheden. Het ambacht goudsmeden leer je door ‘kilometers’ te maken. Mijn advies is dan ook om na het afronden van de opleiding nog stage te gaan lopen bij een bedrijf binnen deze branche. Dit om ervaring op te doen en om te zien en te ervaren hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het opdoen van deze ervaring is erg belangrijk voor uw eigen ontwikkelingen binnen dit vak.

De kosten voor de opleiding zijn € 1995.- per lesjaar (totaal voor 2,5 jaar: € 4987,50). Dit bedrag mag na overleg in 2 delen betaald worden. Bij de prijs zitten onedele metalen inbegrepen, het werkboek voor de opleidingen en het gebruik van de in het atelier aanwezige gereedschappen. Edelmetalen evenals edelstenen voor de opdrachten zijn voor uw eigen rekening.

De lesdag bij mij in het atelier is op dinsdag van 10.00u tot 16.00u. Koffie en thee staan de hele dag tot uw beschikking. Lunch moet u zelf verzorgen. Elke student krijgt na het inschrijven voor de opleiding een jaaroverzicht met daarop vermeld op welke dinsdagen er les wordt gegeven en op welke dagen de opdrachten van de module ingeleverd moet worden.

De huidige leerlingen zijn eind 2019 klaar met de opleiding. Vanaf januari 2020 start er een nieuwe groep studenten: u kunt zich hiervoor nog opgeven! Ik werk met 6 leerlingen per keer: klein en exclusief!

Mocht u vragen hebben? Neemt u dan vrijblijvend contact met mij op.