In het kort.

Goudsmid in hart en nieren met een grote liefde voor een prachtig ambacht. Mijn naam is Sarah Kobak en sinds 2007 ben ik actief als goudsmid. Ooit begonnen in een piepklein atelier in Zaandam en met 1 droom: een hele goede goudsmid worden.

Groen als gras.

Als ‘groentje’ wist ik in 2004 (na het behalen van mijn Vakschool diploma) direct dat ik alles wilde leren wat er maar te leren viel. En geloof mij, dat is echt een heleboel. Dit was dan ook de reden om na mijn opleiding in Nederland, naar Engeland gegaan en daar BA jewellery Design te studeren aan U.C.A in Rochester. Eenmaal terug in Nederland, moest ik eerst investeren in materialen en het maken van een collectie. Met die collectie zou ik naar buiten treden. Wanneer ik nu de foto’s bekijk uit die begin periode, zie ik dat ik echt alle kanten op ga. Van modern en strak, naar organisch en veel reticuleren (het versmelten van metaal). Maar ik was trots en had een doel voor ogen!

Destijds heb ik denk ik alle sieradengaleries in Nederland een mail gestuurd met een c.v en foto’s. Tussen de afwijzingen zaten gelukkig ook positieve mails! Ik werd namelijk uitgenodigd door een kunstenares uit Zaltbommel om daar mee te doen aan de kunstroute. Het was een geweldig weekend. Ik had namelijk tijdens de Zaltbommelse Kunstroute een groot deel van de toenmalige collectie verkocht. En dat was de start om verder te kunnen groeien en te investeren in materialen. Nu nog steeds, kan mij dat bijzondere en bovenal trotse gevoel nog steeds herinneren.

Ondertussen begon ik met les geven. Ik zette een advertentie op Marktplaats en kreeg mijn eerste 4 cursisten. In het kleine atelier had ik zelf een tafel gemaakt en ben ik vervolgens ‘gewoon maar begonnen’. De cursisten begonnen met een zilveren basisring en daarna mochten ze aan de slag met een eigen ontwerp.

Granules en edelstenen.

De start van de (inmiddels) herkenbare handtekening in mijn werk, was een expositie over Grieks goud. Mijn oog werd op die expositie namelijk getrokken naar sieraden met kleine bolletje: granules. Een techniek zo verfijnd, zo secuur en zo mooi. Ik wist direct: dit gaat mijn handtekening worden, ik ga dit leren… Na heel veel oefenen, oefenen en nog veel meer oefenen zijn die granules inmiddels niet meer weg te denk uit mijn werk. Ik hou van de granules. Ze geven het werk net een extra touch en zijn het gezicht de herkenbare ‘Kobak’ stijl.

Naast de granules heb ik nog een liefde: edelstenen. En dan niet de welbekende diamant, blauwe saffier, rode robijn en smaragd. Nee, ik ben gek op gekleurde en ‘fancy’ geslepen edelstenen. Edelstenen zoals toermalijn, spinel en korund. De kleuren, de slijpvormen en de insluitsels. Er is zo ontzettend veel te vertellen over edelstenen. Wat mij het meeste aanspreekt is de slijpvorm van een edelsteen. Die maakt of kraakt het uiterlijk en de vibe van een edelsteen. Ik werk zelf graag met o.a rond, trilliant (driehoekig), ovaal, en vierkant geslepen edelstenen. Daarnaast zoek ik al mijn edelstenen zelf uit en het zetwerk doe ik ook zelf (tenzij het echt ingewikkeld wordt, dan besteed ik het uit aan een collega). Inmiddels heb ik een mooie en bijzondere collectie edelstenen. Deze is niet alleen voor mijn eigen collectie, maar ook beschikbaar voor u, als klant om de perfecte edelsteen uit te kunnen zoeken voor uw eigen sieraad.

7 jaar in het Kreatief pakhuis.

Mijn bedrijf bleef in die periode doorgroeien en in 2013 verhuisde ik naar een atelier in het Kreatief Pakhuis. Daar begon ik naast het maken van sieraden voor mijn eigen collectie, ook steeds meer les te geven. Workshops, masterclasses en zelfs een eigen 2,5 jarige opleiding. Het waren drukke maar ontzettend mooie jaren. Ik zag cursisten groeien en ik vond het geweldig om mijn kennis over te brengen op de leerlingen. In 2018 kreeg ik een heel verleidelijk aanbod: de winkel aan de Lagedijk 146-C zou beschikbaar komen en de vraag was of ik daar interesse in had. Op 1-1-2019 kreeg ik de sleutel van dit pand. Het atelier in het Kreatief Pakhuis werd vervolgens volledig ingericht voor het geven van les.

Na een flinke verbouwing was op 3-3-2019 de opening en ging ik aan de slag in de winkel. De zichtbaarheid aan de straat wierp zijn vruchten af en het was druk. Ik kreeg nog meer mooie opdrachten en had meer spontane verkopen. Ook verkocht ik naast mijn eigen sieraden, het werk van collega goudsmeden.

Heden.

Ik heb de tekst van deze pagina op 26-3-2020 in zijn geheel herschreven en aangepast naar de huidige situatie. Dit was namelijk middenin een lastige periode, want Nederland lag plat door het Corona virus. Zoals bij velen, heeft dit flinke consequenties gehad voor mij en mijn bedrijf.

Wat was namelijk het geval… Ik had in januari 2020 namelijk besloten om helemaal te stoppen met lesgeven. Deze keuze maakte ik, om mij na 14 jaar lesgeven, volledige te kunnen focussen op de winkel en mijn eigen vaktechnische ontwikkelingen. Vanwege deze beslissing had ik inmiddels al het atelier in het Kreatief Pakhuis opgezegd en zou ik daar per 1-8-2020 weggaan.

Door de aankondiging van de lockdown, de onzekerheid en ook heel eerlijk: een stuk zelfreflectie, heb ik de beslissing gemaakt om ook de huur van de winkel aan de Lagedijk op te zeggen. Ondanks dat het goed ging, zat ik daar niet lekker op mijn plek. En zoals ze zeggen: soms moet je dingen proberen, voordat je weet dat het niks voor jou is.

Ik ben een goudsmid in hart en nieren. Met een grote liefde voor het maken van sieraden en een prachtig ambacht. De corona periode heeft mij dan ook eerlijk naar mijzelf doen laten kijken. Daar kwam uit dat de afgelopen jaren niet alleen fantastisch waren, maar ook heel erg druk, te druk misschien. Ik ben gek op ondernemen, groeien en kansen pakken! Maar een belangrijk onderdeel van ondernemen is ook, het maken van eerlijke beslissingen. Dit alles heeft mij doen besluiten om terug te gaan naar de basis en te gaan werken op afspraak. Op deze manier creëer ik ruimte, rust en tijd. Bovenal ook een betere focus om door te kunnen werken aan mijn eigen vaktechnische ontwikkelingen en de nieuwe collectie.

Nieuw begin.

Inmiddels heb ik een fijne studio gevonden bij Magazijn 14 op het Hembrugterrein in Zaandam. Vanaf heden is de winkel aan de Lagedijk definitief gesloten en werk ik vanuit mijn nieuwe studio bij Magazijn 14.

Ik ben (en blijf) ondernemend, wil veel leren, ben gek op klussen, hou van mijn ambacht, vind het contact met klanten en de verhalen achter de opdrachten het mooiste aspect van mijn vak. Ook wil graag doorgroeien, internationaal gaan, nog meer mensen blij maken met mijn ontwerpen en u graag blijven helpen bij het maken van een persoonlijk en op maat gemaakt sieraad.

U bent (als vanouds) van harte welkom in mijn nieuwe studio in Zaandam en help ik u graag. Of dat nou voor een sieraad uit mijn bestaande collectie is. Of een voor u op maat ontworpen en handgemaakt design. Ik nodig u graag uit voor een oriënterend gesprek.

U kunt mij bellen, mailen of via deze website online een afspraak inplannen. Alle mogelijkheden vindt u in het menu contact.