In het kort.

Goudsmid in hart en nieren met een enorme drive en liefde voor een prachtig ambacht. Mijn naam is Sarah Kobak en sinds 2007 ben ik actief als goudsmid. Ooit begonnen in een piepklein atelier in Zaandam, maar met één droom: een goede goudsmid worden.

Groen als gras.

Als ‘groentje’ wist ik na het behalen van mijn diploma direct al dat ik alles wilde leren wat er maar te leren viel. En geloof mij, dat is echt een heleboel. Dit was dan ook de reden om naar Engeland gegaan en daar BA jewellery Design te studeren aan U.C.A in Rochester. Eenmaal terug in Nederland, vol met ideeën, moest ik eerst investeren in materialen en het maken van een collectie. Met die collectie zou ik dan naar buiten treden. Wanneer ik nu de foto’s bekijk uit de begin periode, zie ik dat ik echt alle kanten op ga. Van modern en strak, tot organisch en veel reticuleren (het versmelten van metaal). Maar ik was trots!

Destijds heb ik denk ik alle sieradengaleries in Nederland een mail gestuurd met een c.v en foto’s. Tussen de afwijzingen zaten gelukkig ook een aantal positieve mails! Ik werd namelijk uitgenodigd door een kunstenares uit Zaltbommel om daar mee te doen aan de kunstroute. En wat ik toen nog niet wist, is dat die kunstroute de start werd van het verder kunnen investeren en doorgroeien. Ik had dat weekend namelijk mijn halve collectie verkocht. Nu nog steeds, kan mij dat bijzondere en bovenal trotse gevoel herinneren.

Ondertussen begon ik met les geven. Ik zette een advertentie op Marktplaats en kreeg mijn eerste 4 cursisten. In dat kleine atelier had ik zelf een tafel gemaakt en ben ik vervolgens ‘gewoon maar begonnen’. De cursisten begonnen met een zilveren basisring en daarna mochten ze aan de slag met een eigen ontwerp. 

Granules en edelstenen.

De start van de ‘handtekening’ in mijn werk, was een expositie over Grieks goud. Mijn oog werd op die expositie namelijk getrokken naar de sieraden met kleine bolletje: granules. Een techniek zo verfijnd, zo secuur en zo mooi. Ik wist direct: dit gaat mijn ‘handtekening’ worden, ik ga dit leren… Na heel veel oefenen, oefenen en nog veel meer oefenen zijn die granules inmiddels niet meer weg te denk uit mijn werk. Ik hou van de granules. Ze geven het werk net een extra touch en zijn het gezicht de herkenbare Kobak stijl. 

Naast de granules heb ik nog een liefde: edelstenen. En dan niet de welbekende diamant, blauwe saffier, rode robijn en smaragd. Nee, ik ben gek op gekleurde en ‘fancy’ geslepen edelstenen. Edelstenen zoals toermalijn, spinel en korund. De kleuren, de slijpvormen en de insluitsels. Er is zo ontzettend veel te vertellen over edelstenen. Wat mij het meeste aanspreekt is de slijpvorm van een edelsteen. Die maakt of kraakt het uiterlijk en de vibe van een edelsteen. Ik werk ontzettend graag met trilliant geslepen edelstenen (driehoekig), ovaal, vierkant etc etc. Daarnaast zoek ik al mijn edelstenen zelf uit en het zetwerk doe ik ook zelf (tenzij het echt ingewikkeld wordt, dan besteed ik het uit aan een collega). Inmiddels heb ik een mooie collectie bijzondere edelstenen. Deze is niet alleen te gebruiken voor mijn eigen collectie, maar ook beschikbaar voor u als klant om de perfecte edelsteen uit te kunnen zoeken voor uw eigen sieraad.

Het kreatief Pakhuis

Mijn bedrijf bleef doorgroeien en in 2013 verhuisde ik naar een atelier in het Kreatief Pakhuis. Daar begon ik naast het maken van sieraden voor mijn eigen collectie, ook steeds meer les te geven. Workshops, masterclasses en zelfs een eigen 2,5 jarige opleiding. Het waren drukke maar ontzettend mooie jaren. Ik zag cursisten groeien en ik vond het geweldig om mijn kennis over te brengen op de leerlingen. In 2018 kreeg ik een heel verleidelijk aanbod: de winkel aan de Lagedijk 146-C zou beschikbaar komen en de vraag was of ik daar interesse in had. Op 1-1-2019 kreeg ik de sleutel van dit pand. Het atelier in het Kreatief Pakhuis werd vervolgens volledig ingericht voor het geven van les. 

Na (weer) verbouwen was op 3-3-2019 de opening en ging ik aan de slag in de winkel. De zichtbaarheid aan de straat wierp zijn vruchten af en het was druk. Ik kreeg nog meer mooie opdrachten en had meer spontane verkopen. Naast mijn eigen werk verkocht ik ook het werk van collega goudsmeden.

Heden.

Ik herschrijf de tekst op deze pagina op 26-3-2020. Middenin een lastige periode want Nederland ligt plat door het corona virus. Had ik in januari van dit jaar al een enorme knoop doorgehakt door te gaan stoppen met les geven en het atelier in het Kreatief Pakhuis per 1-8-2020 op te zeggen. Heb ik in deze periode nog een lastige beslissing moeten nemen, namelijk het opzeggen van het huurcontract van mijn winkel (wat ik mij ook besef, is dat ik het ‘geluk’ had om deze keuze te kunnen maken. Maar ik zeg u eerlijk: het is mij zeker niet in de koude kleren gaan zitten).

Ik ben een goudsmid in in hart en nieren, met een grote liefde voor het maken van sieraden en dit mooie ambacht. De corona situatie heeft mij ook eerlijk naar mijzelf doen laten kijken. Daar kwam uit dat de afgelopen jaren niet alleen fantastisch waren, maar ook heel erg druk. Ik ben gek op ondernemen en onderdeel van ondernemen is ook het maken van eerlijke beslissingen.

Ik ga ‘back to basics’ en ga daarom weer werken op afspraak. Dit geeft mij meer ruimte, rust en tijd en bovenal focus om ondertussen ook door te kunnen werken aan mijn eigen ontwikkelingen en de nieuwe collectie. Inmiddels heb ik een prachtige studio gevonden bij Magazijn 14 op het Hembrugterrein in Zaandam. Een historisch pand op een waanzinnig industrieel terrein met andere creatieve ondernemers. 

Vanaf heden is de winkel aan de Lagedijk definitief gesloten en ga ik vanaf 1-5-2020 werken (op afspraak) in mijn nieuwe studio bij Magazijn 14 in Zaandam.

Conclusie.

Ik ben (en blijf) ondernemend, wil veel leren, ben gek op klussen, hou van mijn ambacht, vind het contact met klanten en de verhalen achter de opdrachten het mooiste aspect van mijn vak. Ik wil graag doorgroeien, internationaal gaan, nog meer mensen blij maken met mijn ontwerpen en u graag blijven helpen bij het maken van een persoonlijk en op maat gemaakt sieraad.

U bent van harte welkom in mijn studio in Zaandam en ik help u graag. Of dat nou voor een sieraad uit mijn bestaande collectie is, of een voor u ontworpen en handgemaakt design. Ik nodig u graag uit voor een oriënterend gesprek.

U kunt een afspraak maken door mij te bellen, te mailen of door via de website online een afspraak in te plannen. U vind alle mogelijkheden onder Contact.