In het kort.

Goudsmid in hart en nieren met een enorme drive en liefde voor een prachtig ambacht. Dat is wel even kort gezegd wie ik ben.. Maar zonder gekheid op een stokje. Mijn naam is Sarah Kobak en sinds 2007 ben ik actief als goudsmid. Ooit begonnen in een piepklein atelier in Zaandam en met een droom: een goede goudsmid worden.

Groen als gras.

Als ‘groentje’ wist ik na het behalen van mijn diploma direct al dat ik alles wilde leren wat er maar te leren viel. En dat is echt een heleboel. Daarom ben ik ook nog naar Engeland gegaan om daar BA jewellery Design te studeren aan U.C.A in Rochester. Eenmaal terug in Nederland en vol met ideeën, moest ik eerst investeren in materialen en het maken van een collectie. Met die collectie moest ik dan naar buiten treden. Wanneer ik nu terug kijk naar foto’s uit de begin periode, zie ik dat ik met mijn werk alle kanten op ga. Van modern en strak, tot organisch en veel reticuleren (het versmelten van metaal). Maar ik was trots! Ik heb destijds denk ik alle sieradengaleries in Nederland een mail gestuurd met een c.v en foto’s. Tussen de vele afwijzingen zaten gelukkig ook een aantal positieve mails! Ik werd uitgenodigd door een kunstenares uit Zaltbommel om daar mee te doen aan een kunstroute. Die kunstroute was de start van het verder doorgroeien en investeren. Ik denk dat ik in dat weekend minstens mijn halve collectie heb verkocht. Ik kan mij nog steeds dat bijzondere gevoel herinneren!

Ondertussen ging ik les geven. Ik zette een advertentie op Marktplaats en kreeg mijn eerste 4 cursisten. Ik had in dat kleine atelier een tafel gemaakt en ben ‘maar gewoon begonnen’ met les geven. Eerst starten met een zilveren basisring en daarna aan de slag met een eigen ontwerp. Ik ging steeds een stapje verder en het atelier werd ook steeds een stukje groter. Ik heb veel verbouwd en geklust sinds mijn start in 2007 🙂 Maar het was het waard! 

Granules en edelstenen.

En toen, op een dag ging ik naar een expositie over Grieks goud. Mijn oog werd getrokken naar de sieraden met kleine bolletje: granules. Een techniek zo verfijnd, zo secuur en zo mooi. Ik wist toen: dit gaat ‘mijn’ handtekening worden. Ik ga dit leren… Na heel veel oefenen, oefenen en nog meer oefenen zijn die granules inmiddels niet meer weg te denk uit mijn werk. Ik hou van de granules. Ze geven het werk net een extra touch en zijn het gezicht de zo herkenbare Kobak stijl. 

Naast de granules heb ik nog een liefde: edelstenen. En dan niet de welbekende diamant, blauwe saffier, rode robijn en smaragd. Nee, ik ben gek op gekleurde en ‘fancy’ geslepen edelstenen. Edelstenen zoals toermalijn, spinel en korund. De kleuren, de slijpvormen en de insluitsels. Er is zo ontzettend veel te vertellen over edelstenen. Wat mij het meeste aanspreekt is de slijpvorm van een edelsteen. Die maakt of kraakt het uiterlijk en de vibe van een edelsteen. Ik werk ontzettend graag met trilliant geslepen edelstenen (driehoekig), ovaal, vierkant etc etc. Daarnaast zoek ik al mijn edelstenen zelf uit en het zetwerk doe ik ook zelf (tenzij het echt ingewikkeld wordt, dan besteed ik het uit aan een collega). Inmiddels heb ik een mooie collectie bijzondere edelstenen. Deze is niet alleen te gebruiken voor mijn eigen collectie, maar ook voor u als klant om de perfecte edelsteen uit te kunnen zoeken voor uw eigen sieraad.

Het kreatief Pakhuis

Ik bleef doorgroei en verhuisde in 2013 naar een atelier in het Kreatief Pakhuis. Daar begon ik naast het maken van sieraden voor mijn eigen collectie, ook steeds meer les te geven. Workshops, masterclasses en zelfs een eigen 2,5 jarige opleiding. Het waren drukke maar ontzettend mooie jaren. Ik zag cursisten groeien en ik vond het geweldig om mijn kennis over te brengen op de leerlingen. In 2018 kreeg ik een heel verleidelijk aanbod: de winkel aan de Lagedijk 146-B zou beschikbaar komen en de vraag was of ik daar interesse in had. Op 1-1-2019 kreeg ik de sleutel van dit pand. Het atelier in het Kreatief Pakhuis werd volledig ingericht voor het geven van les. 

Na (weer) verbouwen was op 3-3-2019 de opening en ging ik aan de slag in de winkel. De zichtbaarheid aan de straat wierp zijn vruchten af en het was druk. Ik kreeg nog meer mooie opdrachten en had meer spontane verkopen. Naast mijn eigen werk verkocht ik ook het werk van collega goudsmeden.

Heden.

Ik herschrijf de tekst op deze pagina op 26-3-2020. Een lastige periode want Nederland ligt plat door het corona virus. Nu had ik in januari van dit jaar al een enorme knoop doorgehakt door te gaan stoppen met les geven en het atelier in het Kreatief Pakhuis per 1-8-2020 op te zeggen. En nu heb ik in deze afgelopen 2 weken een nog moeilijkere beslissing moeten nemen, namelijk het opzeggen van mijn huurcontract van de winkel. 

Ik kan en wil namelijk het risico niet nemen met een hoge huur en alle bijkomende kosten, het wegvallen van de lessen en een onzekere uitkomst van de schade door het corona virus. Ik heb te hard gewerkt en teveel ondernomen om nu een potje Russisch Roulette te gaan spelen. MAAR, ik ben een ondernemer en ik heb ontzettend ondernomen in de afgelopen 2 weken. Want deze verdrietige situatie heeft mij namelijk ook iets doen laten inzien. Ik ben een goudsmid in in hart en nieren, met een liefde voor het maken van sieraden. Ik ga ‘back to basics’ en weer werken op afspraak .Hiervoor heb ik een prachtige studio gevonden bij Magazijn 14 op het Hembrugterrein in Zaandam. Een historisch pand op een waanzinnig industrieel terrein met allemaal creatieve ondernemers. 

Vanaf 1-6-2020 is de winkel aan de Lagedijk definitief gesloten en ga ik werken vanuit de studio bij Magazijn 14 in Zaandam.

Conclusie.

Ik ben ondernemend, druk, wil veel en misschien soms teveel, ben gek op klussen, hou van mijn ambacht, vind het contact met klanten en de verhalen achter de opdrachten het mooiste aspect van mijn vak. Ik wil nog steeds leren, doorgroeien, internationaal, mensen blij maken met mijn ontwerpen, u heel graag helpen bij het maken van een persoonlijk en op maat gemaakt sieraad.

U bent van harte welkom en ik help u graag met uw sieraad. Of dat nou een sieraad uit mijn bestaande collectie is, of een voor u ontworpen en handgemaakt ontwerp. Ik nodig u graag uit voor een oriëntatie gesprek. U kunt een afspraak maken door mij te bellen, mailen of via de website online een afspraak in te plannen. U vind alle mogelijkheden onder Contact.